Защитни и декоративни покрития PAVARESINE

Защо основата е важна при епоксидните подове?

Епоксидните подове са финалният слой, който обезпечава нуждите на помещението от здрава, гладка, противохлъзгаща се, антистатична или просто устойчива на механични и химични агресори настилка. Но за да бъде подът такъв, за какъвто плащате е от значение основата, върху която ще бъде положен. Ето защо в някои случаи близо половината от времето за полагане на епоксидните подове отива в подготовка на основата. Не пренебрегвайте този начален етап, защото в противен случай може да си създадете доста повече работа.

Последиците от неглижирането на основата


Проблемите с лошата реализация на епоксидните подове започват тогава, когато не е добре обезпечена основата, върху която те ще бъдат полагани. Неравният, запрашен или зацапан под може да създаде наистина сериозни проблеми в последствие. Като например пукнатини в епоксдиния под или отделяне на покритието от основата (лющене или начупване). Други неприятни последици са мехурчетата и неравностите в следствие на непочистени частици по основата, които сериозно компрометират външния вид на епоксидните подове. Най-лошото обаче е, че проблемите може да не са видими веднага, а да се появят дори и след месец, когато помещението вече е в експлоатация. Така разходите за отстраняване на дефектите ще набъбнат сериозно. Всичко това може да бъде спестено.

Гладка и чиста основа

Равната и обезпрашена основа е гаранция за правилното нивелиране и доброто захващане на епоксидните подове към основата. В някои случаи, както често е при новопостроени обекти, основата е почти готова за работа. След леко шлайфане с правилните машини и подходяща шкурка, подът следва само да бъде добре почистен и изсушен, и е готов за нанасяне на епоксидното покритие. При старите подове, които изискват реставриране, сценариите може да са два – лек и по-тежък. Първият е, когато старото покритие се нуждае само от премахването на най-горния слой, което може да стане с шлайфане или с машина за отнемане на ниво. Прави се в жилища с плочки, боядисан или дървен под. Вторият вариант е по-трудоемкият, при който понякога се налага къртене, сериозно намаляване на нивото и/или замазка и чак след това шлайфане. Обичайно това се налага, когато старото покритие е в твърде лошо състояние и не е стабилна основа за новия епоксиден под. Случва се при силно износени настилки, като например в подземни гаражи, складове, автосервизи, цехове и други типове производствени помещения. Разбира се всеки отделен обект има своите индивидуални нужди от заглаждане и отстраняване на едрите и фини частици, и замърсявания преди полагането на епоксидното покритие. И като стана дума за почистването, тук е най-доброто място да отбележим, че освен чисто механичното отстраняване на ненужните частици чрез вода и издухване и изсмукване, то се прави и по химичен път – чрез нанасянето на грунд. Именно грундът преди полагането на епоксидния под се грижи за това най-фините и малки частички да не създадат проблем в бъдеще.