Защитни и декоративни покрития PAVARESINE

Подът в малкото жилище

Новото българско строителство предпочита и създава малки, динамични жилища от градски тип, с квадратура от порядъка на 50 – 60 м². Това са двустайни апартаменти, с мултифункционалност на всяко помещение. Изискванията към интериора на тези жилища – от пода до полюлея, са доста по-големи, отколкото в една семейна къща или мезонет, и могат да се превърнат в истинско предизвикателство. За да бъде уютно и функционално жилището и малката квадратура да изглежда закачливо, но не е и като недостатък, започнете от пода.

"Ограниченията, наложени от липсата на пространство, до голяма степен могат да бъдат преодолeни чрез интелигентен дизайн" - Азби Браун.

Ето и основните пунктове на интелигентния дизайн, които ако бъдат следвани, по отношение на пода, стените, мебелите или осветлението, ще извлечете максимума от всеки квадратен сантиметър:

  • Минимализъм
  • Единство и светли цветове
  • Повече от повече
  • Светлина

Минимализъм

Минимализмът е това течение, което следва максимално изчистена линия в интериора и начина на живот. Напълно отговарящ на изискванията и потребностите на малкото жилище, най-често се свързва с ограничаването на мебелите и аксесоарите в него, но що се отнася до пода, има малко по-друго измерение. Минималистичната подова настилка трябва да е напълно равна и гладка, като повърхност и цвят. Липсата на всякакъв детайл, като фуги, фладер, та дори и прагове, е търсена. Напълно отговарящ на всички тези изисквания е епоксидният под. Самонивелиращото се подово покритие дава възможност настилката в цялото жилище, от кухнята и всекидневната, през спалнята и банята, да е една и съща.

Единство и светли цветове

Разхождали ли сте се някога в стая, в която мебелите са тъмни, стените са тъмни и подът е тъмен? Усещането е, като че стаята те притиска и смачква. В общия случай тъмните цветове стесняват пространството. Стая в която цветът на пода е един, на стените – втори, а на тавана – трети ще изглежда разделена и може визуално да направи пространството още по-малко. Изберете светла гама, като по възможност нека цветът на пода и стените да бъде един и същ. Това най-лесно се постига с епоксидните подови и стенни покрития от една серия. Изберете единство на цветовете и материите, със смолистите подови и стенни покрития – идеална гладкост, незадържащи прах епоксидни покрития, лесни за почистване и без вредни съставки.

Повече от повече

Окото следва гладката линия на пода – самонивелиращ се и идеално гладък, изкачва се по стените и завършва с тавана. Колкото повече от тези равни повърхности се вижда, толкова повече е просторът за окото. Оставете пространства в стаите без мебели и аксесоари, където тази плавна линия може да бъде проследена. Нека епоксидният под блесне със своята гладкост. Ако има килим размерът му да е така подбран, че да дава непокрито отстояние от стените поне на 40 – 50 см. от всяка.

Светлина

Малката стая може да бъде затрупана с прозорци, но когато тяхната рамка е твърде детайлна и нарязана на по-малки прозорчета, това няма да помогне за комфорта. Спрете се на големи прозорци, с една основна рамка – без допълнителни подрамки и разделители в нея. Ако прозорецът е до земята, задължително се спрете на металик епоксиден под. Смолистото покритие с блясък допълнително ще разпръсне из стаята влязлата през големия прозорец светлина, дори и в най-мрачните есенни дни. За вечерта може да помислите за вградено осветление в пода, което да дава мека светлина в краищата на стаята, като фон за отпускаща напитка в края на деня или към филма с който отмаряте.