Защитни и декоративни покрития PAVARESINE

Плочки или саморазливни подове – най-препоръчваните от строителите подови покрития

По време на строителство или ремонтни дейности е важно да изберете подово покритие, което задоволява изискванията Ви така добре, както и бюджетът. Ако ще ремонтирате жилище под наем, то подовата настилка трябва да е издържлива на разнообразна употреба. Ако е за собственото ви жилище, тогава по-сериозно се намесват фактори, като уютът и дизайна. Когато жилището е за продажба, най-точна информация за вида на настилката, която е предпочитана от купувачите, ще Ви дадат брокерите на недвижими имоти. Понякога изборът на нещо толкова обичайно, като покритието на пода, не е никак труден и затормозяващ – например за банята да са плочки. Но дали това е наистина така? Дори и банята се влияе от иновациите в строителството и дизайна. Така например в Италия и Англия, а вече и у нас не е новост да имаш изображение на пода или настилка без фуги в цялата баня. Във всеки случай цената, качеството и стилът на подовото покритие трябва да са в унисон с интериора и стойността на жилището.

Плочките – керамика, мрамор, гранитогрес

Трудно е да сбъркате, ако изберете плочки за пода. Те са трайна и красива настилка за дома и то не само в банята, а и в кухнята, антрето, трапезарията, та дори и всекидневната. Днес плочките са универсалният боец – издържат на почти всичко и ги има в изобилие от разновидности, като цветове, материал и релеф. Ситна мозайка или масивен дървен под, с блясък или мат, напълно гладки или с изразена релефност, всичко това може да бъде постигнато с плочки.

Гранитогресът бавно и славно завладя трайни позиции на пазара. Той е почти вечен, единственото което трябва да правите периодично е да почиствате внимателно фугата и да я подновявате. Това е изключително важно особено за най-използваемите помещения и зони от тях. Ако не се спрете на крайно луксозни и бутикови плочки, по-скъпата част ще е не материалът, а монтажът. Не спестявайте от цена за полагането, тъй като неправилно или некачествено свършената работа от майсторите, може да ви коства чисто новия под и да се наложи къртене и подмяна на иначе новия гранитогрес.

Епоксиполимерните конкуренти – устойчиви, иновативни, дизайнерски


Ако не ви се занимава с майстори и дълги срокове за изработка, може да се ориентирате към друга луксозна алтернатива – самонивелиращите се епокси-полимерни подови настилки. Те преборват гранитогреса в неговото най-голямо предимство – устойчивостта на износване и употреба. Разнообразието от мраморни, мозаечни и цветни покрития при полимерните и епоксидни, саморазливни подове е сходно с това на гранитогреса. Така че тук плочките и саморазливният под са почти равностойни и е въпрос само на дизайн и лични предпочитания. Всеки вкус ще открие своята подова настилка: плочки, имитиращи дърво, или полимерен под с изображение, фосфоресцираща полимерна мозайка, или класическа епоксидна, такава с надпис и орнаменти, или с индивидуални цветови комбинации. За прагматиците решението ще е най-трудно, дали да надделее първоначалната себестойност или функционалността. С напълно гладката и без фуги самонивелираща се настилка трудно ще може да се пребори която и да е плочка, пък дори и мраморна. Почистването е максимално улеснено, като това няма как да е без значение за дълголетието на подовата настилка.

Безспорно, стане ли дума за бюджетни ограничения везната натежава към плочките, но пък ако искате и може да си позволите да сте уникални, то епоксиполимерните подове могат да задоволят почти всеки ваш каприз и хрумване.