Защитни и декоративни покрития PAVARESINE

Колко дълъг е животът на смолистото подово покритие?

Смолистии подови покрития

Преди да изпразните къщата и да я подготвите за полагането на новата настилка, е важно да знаете колко дълго ще издържи новото покритие. Никой не обича да гледа напукали се плочки или раздут ламинат, едва месец след приключването на ремонта. За щастие има и друго решение за пода, освен тези две. Подовете от епоксидни, полимерни и епокси-полимерни смоли (т.нар. самонивелиращи се) издържат години на ред и дори десетилетия – с правилната подготовка и монтаж.

Продължителност на живота на саморазливния епоксиден под

Всички сме единодушни, че когато става дума за продължителност на живота на един под, става дума за това колко време след полагането не се налага ремонт или пълна подмяна.

Качествено изработеният саморазливен, епоксиден под е многослоен, а съставът му е такъв, че да устои на износване, натоварване, влажност и химически агенти. Епоксидните смоли са създадени, за да устояват на силно и постоянно въздействие на вещества, хора и машини. Техните качества и дълголетие са проверени и доказали се във времето върху индустриалните и обществени площи, чиито подове покриват (халета, заводи, лаборатории, паркинги, спортни съоръжения, жилищни сгради, стълбища и пр.).

При правилно полагане и експлоатация, подовете покрития с епоксидни смоли в жилищния сектор, имат почти доживотна гаранция. В индустриалните пространства сроковете са по-обозрими, предвид по-високият интензитет на натоварване.

Защо е дълъг животът на смолистите подови покрития?

Може би се чудите, дали наистина смолистите подове могат да издържат десетилетия? Краткият и категоричен отговор е, че наистина могат да живеят толкова дълго, ако са положени правилно.

Ето кои са факторите, които ще ви дадат яснота, колко дълго може да живее вашето подово покритие:

Подготовката: Основата следва да бъде подравнена, почистена, подготвена и грундирана, за да получите най-добрия краен продукт..

Нивото на влажност: Преди да се започне полагането на епоксидната или полимерната смола, следва да се измерят нивата на влажност на основата (бетона) и въздуха. В зависимост от това каква точно е смолата (полимерна, епоксидна или полиепоксидна) трябва да се следи за оптималните параметри за влага спрямо техническата карта на конкретния продукт – тънкослоен, плътен, твърд или друг вид смола.

Многослойност: Един слой смола, (особено еднокомпонентна) не гарантира достатъчна гъвкавост и трайност на подовата настилка. Най-добрите резултати се получават при нанасянето на няколко слоя и комбинирането на няколко компонента – полимерни, епоксиполимерни и епоксидни смоли. Внимателното им полагане, съгласно технологията препоръчана от производителя, гарантира този дълъг живот на смолистия под, за който стана дума по-горе.

Поддръжка: Въпреки, че поддръжката на смолистите подове е лесна, тя не бива да бъде пренебрегвана. Своевременното отстраняване на абразивни частици, силни замърсявания и топлинни шокове са предпоставка за по-дългия живот на настилката.

Казано с други думи, не всички смолисти подови покрития имат дълъг живот. Има продукти, които съдържат епоксид в името и състава си, но не дават всички предимства, характерни за подовете, покрити със смола. От значение е не само правилният подбор на марка и производител на този тип покрития, а и правилният подбор помещение - продукт. Разгледайте секцията с продукти на Pava Resine, където е описано предназначението и базовата технология за нанасяне на всяка смола. За допълнително информация се свържете с нашите консултанти.