Защитни и декоративни покрития PAVARESINE

Как се почиства епоксидния самонивелиращ се под

Епоксидният под у дома е сравнително ново за България интериорно решение, което привлича със своите достойнства, но поставя и някои въпроси. Най-честият от тях е: „Как се поддържа епоксидния под?“. Това са наистина устойчиви настилки, които заради своята здравина, антистатичност и гладкост са предпочитани за здравни заведения и големи обществени сгради. Ето защо от изключителна важност е как се почистват епоксидните подови настилки и изискват ли те специално внимание и отделянето на повече време. Бързият отговор е – не. А ето и подробностите за това, колко лесно е поддържането на един блестящ, епоксиден под у дома и какво трябва да знаем по темата.

Необходими пособия и препарати

За да почистите епоксидния самонивелиращ се под не се изисква нищо повече от едни стандартен моп и препарат с неутрално pH (киселинност). С други думи всяка средностатистическа стирка и препарат за под ще Ви свършат работа за почистването на епоксидните настилки у дома или в офиса.

Ето го и списъкът с принадлежностите за почистване на епоксдиния самонивелиращ се под:

Стирка за почистване на прах

Моп за под с гъба

Препарат за под с неутрално pH

Кофа за разреждане на препарата с вода

Кърпа за подсушаване

Колко често се налага почистването

Епоксидните подове са измислени, за да създават максимални удобства и минимални грижи при експлоатация на производствени помещения, в които първоначално са се ползвали. С други думи да не се налага често почистване и да са издържливи на физически и химически агресори – натоварване, горещина, студ, петролни фракции, оцветители. Ето защо специалната формула на епоксидните подове с марката Pava Resine ги прави да изглеждат винаги спретнати и колоритни. В индустриалните зони епоксидната, саморазливна настилка се почиства при появата на петна или наслоен прах. В ресторанти и здравни заведения почистването става ежедневно, заради високите хигиенни стандарти, които са норма. В домашни и офис условия това може да става веднъж седмично.

За да гарантирате дългия живот и перфектния външен вид на своя епоксиден под, препоръчваме рутинно почистване от прах и абразивни частици. Понякога разхождането по под, върху който са попаднали песъчинки, може да повреди повърхностния гланцов слой на епоксидното покритие.

Някои подробности при почистването

Ако след почистване подът стои лепкав, сменете препарата или след неговата употреба изплакнете само с вода. Когато подът стои хлъзгъв, забършете с хартиени и/или текстилни кърпи.

Петната са нещо естествено за всеки под, не е естествено обаче те да останат там. Ако разлеете нещо върху епоксидния под, не се паникьосвайте. Все пак епоксидните подови настилки се използват в автосервизи, ветеринарни клиники и ресторантски кухни – те са създадени да са перфектни при различни критични ситуации. Използвайте кърпа за да попиете разлятата течност, след това с помощта на гъба внимателно отстранете всяка следа от замърсяването. Ако се наложи използвайте и почистващ препарат. Не използвайте препарати, които са с голяма концентрация на амоняк, оцет или цитрусови екстракти и избягвайте директната употреба на тези вешества върху пода.

Когато епоксидният, самонивелиращ се под е с вложки от стърготини, люспи или други малки частици, даващи колорит, имайте предвид, че не е нормално тези частици да се отделят при почистване на подовата настилка. В случай, че се получи отделяне възможностите са две: или епоксидният под не е направен както трябва, или системно е използван препарат, който е силно агресивен. Последното е малко вероятно, в случаите когато се използват обичайните за домашна употреба препарати за под.

Привържениците на чистотата смело да избират цвят на епоксидния, самонивелиращ се под. Той не задържа мухъл, гъбички и други зловредни за здравето микроорганизми, заради своята гладка повърхност и липса на фуги и пори. Почиства се бързо и лесно, като съставът на повърхността позволява на епоксидният под да изглежда бляскав и чист.