Защитни и декоративни покрития PAVARESINE

Изравнете пода със саморазливни епоксидни покрития

Равният под, без прагове и разлики в нивата има своите достойнства. Едни ги откриват в това, че се минимизира рискът от спъване, както при малките деца, така и при възрастните. Други са благодарни на саморазливните покрития, че са устойчиви на петна и движение на тежки машини (като автомобили и мотокари). Трети използват услугите на почистващи машини или домашни роботи, които се нуждаят от безпрепятствено движение в цялото помещение. А четвърти просто търсят бързо решение да променят старата настилка.

Защо се наричат саморазливни?

Покритието се нарича саморазливно, тъй като при нанасянето му епоксидната или полимерна смола образува гладък и равен слой върху основата на пода.

Кое прави саморазливните подови покрития толкова популярни?

Тези подове наистина работят във ваша ползва. Техните предимства надскачат недостатъците и затова са търсени не само от бизнеса, но и от частни клиенти за изцяло жилищни цели. Те са гладки, безшевни, не се хлъзгат и имат естетически предимства.

Гладката и безшевна повърхност прави саморазливните подови покрития идеални за движението на всичко и всички: високоповдигачи и леки автомобили, трудноподвижни възрастни хора и прохождащи деца, бебешки и детски колички, почистващи домашни роботи, велосипеди и скейтбордове. Ето защо се използват не само на закрито, а и за външна употреба – алеи, рампи, стъпала, но задължително с финален противохлъзгащ слой.

Естетическите достойнства на саморазливните подови покрития са друга причина за тяхната популярност. Лъскавият и безшевен външен вид на епоксидния под прави пространство да изглежда по-голямо и много по-привлекателно. Саморазливните епоксидни подове елегантно заменят естествения мрамор и мозайката, като са ненадминати при влагането на 3D изображения в пода.

Каква е минималната дебелина за саморазливен под?

Дебелината на слоя епоксидно покритие може да варира значително – от 300 μм до 15 см. Но за да бъде едно подово покритие наистина саморазливно е нужно слоят да е около 2-3 мм. Трябва да се има предвид разбира се, че дебелината на саморазливния под е в зависимост от основата и може да варира в различните зони. Практиката показва, че на места дебелината на саморазливното покритие може да е 1 мм, а в други участъци на същото помещение да достигне до 4 мм (предимно в ъглите).

Може ли да се използват саморазливните покрития върху неравен терен?

Краткият отговор е “да”. Но нека се има предвид, че зависи от степента и вида на набраздяванията по основата. За да стане финалният слой нивелиран и гладък, следва да се спозва технологията за полагане на конкретния продукт. Всеки производител има свои изисквания за основата - в някои случаи тя ще се грундира предварително, в други ще се набразди и след това ще се положат един или няколко слоя преди финалното саморазливно покритие. Технологичния цикъл на италианския производител на саморазливни подови покрития Pava Resine винаги включва два или повече слоя (три или четири), един от който задължително е заравняващият и едва след неговото полагане се нанася сморазливния финален слой. Спазването на изискуемата технология гарантира ефективността на финалното самонивилиращо подово покритие и е предпоставка за икономичност. В противен случай има опасност от прекомерна разходна норма на смола и нежелан краен резултат.

Използването на саморазливни подови покрития у дома дава някои улеснения. Много често става дума за подмяна на стария под с нещо ново, като за целта може да се използва старата подова настилка за основа. По този начин имате сравнително равна и гладка повърхност и си спестявате къртене и излишни ремонтни дейности. Епоксидните саморазливни подови покрития могат да бъдат положени върху мозайка, плочки, дюшеме и каквото още се сетите.

За подробности относно конкретните продукти, моля да се свържете с наш представител или да разгледате насоките и каталозите на Pava Resine тук.