Защитни и декоративни покрития PAVARESINE

Достойният наследник на подa от мрамор – Pavaglass System

Мраморът, известен още като царски камък, започва да се използва за облицовка в Древен Египет, а по-късно той набира популярност и в Древен Рим и Гърция. След като мраморът става символ на императорската мощ, църквата също се припознава в него наричайки го "кардиналски пурпур". Изящен, чист и бляскав, той приласкава и до днес архитекти и дизайнери. И макар технологиите по добива и обработката на мрамор да са се развили много през годините, този процес продължава да бъде трудоемък и скъп. Но не и безалтернативен. Достоен заместник на мрамора, като естетика и здравина, са смолистите подови покрития. Те подобаващо пресъздават блясъка, текстурата и цветовете на естествения мрамор. Но и не само това, съвременните епоксидни и епокси-полимерни смоли надграждат достойнствата на камъка, давайки силен тласък на въображението и на практика безгранични възможности в ръцете на всеки креативен декоратор, посегнал към благодатните за творчество, епоксидни смоли.

Живата повърхност на смолистите подове, устойчивостта им на влажност, топлина и големи натоварвания, заедно с бързото им и лесно полагане позволяват използването на епоксидните настилки в жилищни и обществени сгради. Днес те са предпочитани както от инвеститори, така и от строители.

Защо смолистите подови покрития превъзхождат естествения мрамор?

Предимствата на епоксидните и полимерни подове, пред мрамора, са в устойчивостта и износването. Попадането на песъчинки върху повърхността на обработената мраморна плоча лесно могат да надраскат огледално гладкия под. От друга страна мраморът е изключително податлив на оцветяване, след контакт с различни разтворени или съдържащи се във воден разтвор багрила и други способни да оцветяват вещества. За да се предпази от надрасквания и нежелани оцветявания, се прави вторична обработка на камъка – шлайфане и полиране. След тази, допълнително оскъпяваща го процедура обаче, той става изключително податлив на влиянието на киселини и основи. От своя страна епоксидните подови настилки, с вложени полимери в тях, са застраховани както към издраскване, така и от вредното въздействие на киселини, основи, масла и други силно-проникващи и увреждащи естествения мрамор вещества.

Най-новите тенденции при смолистите мраморни подове

Смолистите покрития, имитиращи мрамор, продължават да доказват своите необятни възможности. През тази година са модерни преливащите се цветове и перления ефект. Ето няколко предложения и идеи:

Какво представлява смолистият мраморен под?

Това е система за полагане на подово покритие базирана на модифицирани полимери. Този вид смолисти полимери са така разработени, че едновременно да са саморазливни и прозрачни или оцветени. Дебелината на смолистия слой варира от 1 – 3 мм до 10 – 15 см. Високата степен на прозрачност и лъскавина, дори и при по-голямата дебелина, правят смолистото покритие идеално за заливане на различни материали, включително камък, дърво, метал и каквото пожелае въображението ви. Влагането на преливащи се оцветители, естествени материали, луминисцентни и фосфорисциращи пигменти, позволява постигането на разнообразни дизайнерски решения – без рамки и ограничения за креативността и изобретателността на декоратора.

В качествените смолисти покрития, като Pavaglass System, не се влагат разредители и летливи вещества, те имат ниско ниво на свиване и са лесни за употреба.

Технология на нанасяне

Едно от големите преимущества на смолистите подови покрития е тяхната бързина на нанасяне. При естествения мрамор имаме специфични изисквания не само при обработка, но и при транспортирането, товаро-разтоварните работи, а и при самото полагане. Това допълнително оскъпява цената на естествения мраморен под. Докато при смолистите епоксидни, полимерни или епокси-полимерни подове, всичко това е изключително лесни и бързо – от доставянето до нанасянето. В рамките на един ден може да имате завършен смолист под, елегантен и бляскав, като мрамор.

Ето как протича и самото полагане:

Стъпка 1: Нанася се първи слой епоксидна смола за изравняване на неравностите (обичайно се използва продукта Pavafondo 2S). Епоксидната смола се смесва с 30% кварцов пясък, който е с размер на частичките между 0,06 и 0,10 мм.

Стъпка 2: Повърхността се шлифова и се отстраняват остатъците от прах.

Стъпка 3: Нанася се двукомпонентната епоксидна смола Pavaglass UV Colata vers. (приблизителна норма 1,1–1,2 кг/м² ), за да се получи самонивелиращ се, свободен от разтворители, прозрачен или оцветен слой.

Стъпка 4: При желание може да се нанесе специален защиген восък Pavalux (версия гланц или мат) с подходяща полираща машина, снабдена със самозалепващи се дискове от вълна.

За повече информация относно продукта Pavaglass, се свържете с нашите технически специалисти във Варна или Бургас.