Защитни и декоративни покрития PAVARESINE

Баня в морски стил

Баня в морски стил

Морето е страст, която завладява. Когато човек го обича, иска постоянно да има досег с него. Морската шир си е там целогодишно, но къде заради сезонността, къде заради ангажираността не можем да му се наслаждаваме ежедневно. Или пък до сега не сме го правили, защото домът ни не го е позволявал. Банята обаче може да ни даде цялата прелест на морето.

Вашата баня, трябва да е място, в което да се отпуснете в края на работния ден и ако морето ви е тръпка, няма по-добро място от банята, за да направите уникално релаксиращо кътче, напомнящо за летните емоции, семейните спомени или екстремните преживявания на плажа. За максимален уют използвайте натурални материали: син мрамор, дърво, мозайка или пък епоксидни покрития с 3D изображения.

Стените и пода

Банята със средиземноморски нюанс обичайно е със замазка и боядисани стени. Стои наистина прекрасно, но за жалост не е чак толкова практично - тези материали се ронят, лющят и задържат бактерии. Спрете се на покритие, което задължително е водоустойчиво и по-възможност без канцерогенни съставки. Епоксидните смоли за под и стени отговарят и на двете изисквания. Чрез тях можете да решите доста проблеми, свързани с влагата и трайността на покритията. Епоксидните смоли не са порести и нямат фуги, което автоматично означава, че не задържат мухъл и бактерии, лесно се почистват и напълно се вписват в изискванията на морската стилистика. Изберете епоксидни стенни покрития тип мазилка или напълно гладки с матов морски цвят.

Цветовете

Когато чуем за море, първата ни асоциация е синьото: тюркоазено, небесно синьо, лазурно, кралско синьо. Използвани в част от детайлите, тези цветове допринасят банята наистина да изглежда свежа и стилна. А за да стане релаксираща и ненатрапчива, помислете за възможностите на по-земните тонове. Епоксидните стенни покрития идеално пресъздават мазилка в натурални или съвременно изглеждащи цветове. Първите са характерни за класическия средиземноморски стил (земно кафяво, бежово, бяло, маслинено кафяво), а вторите типични за модерния морски интериор (скалисто сиво, графитено, бетонно сиво, кварцово).

Интериорните елементи

Ниши в стените са много типични за мароканския и като цяло морския интериор. Специфичната им овална форма в миналото се е правила, чрез кална замазка, която след това е била боядисвана с натурални пигменти, днес съвременното строителство използва епоксидни и полиепоксидни покрития, които могат лесно да се полагат върху вдлъбнати овали и да се оцветяват предварително. С подобна форма и отново с епоксидни смоли се изработват и самите мивки и вани, имитиращи каменно корито или леген, така характерни за старите провинциални бани.

Днес формите в морската банята са изразено обли или строго отсечени. Използваните материали са устойчиви на влага дървени покрития (тик, бамбук, махагон), матово или прозрачно стъкло, мазилки без блясък или с релеф (епоксидни стенни покрития).

Съвременната банята може да бъде изцяло решена с епоксидни покрития: стените с ниши в тях, пода и душ зоната, плота и самата мивка, дори ваната може да бъде финално оформена с епоксидни смоли.

3D епоксиден под

Най-бързото и морско решение за банята

Най-бързият и лесен начин да направите банята си уникална и морска е с 3D епоксиден саморазливен под. Самата технология е максимално опростена – изображение на вълни, мидички, делфини или друга приятна за вас картина се покрива с прозрачна епоксидна смола. След това имате в банята си на практика вечното море. В рамките на два дни ще имате изображение, което е напълно реалистично, не избледнява, от напълно безвредна епоксидна смола, без летливи вещества.