Защитни и декоративни покрития PAVARESINE

3D изображение върху под с епоксидно саморазливно покритие

Изкуството има много измерения. В днешно време не е трудно да се купи репродукция на известен художник. Фотографията, от своя страна, е в своя нов подем, където конкурси за снимка, направена с телефон или дори цели филми, заснемани по този начин, са вече факт. Що се отнася до изкуството в домовете ни, възможностите днес далеч надскачат окачено на стената платно. Съвременното строителство и дизайн разполагат с почти неограничени възможности, преплитайки опита от миналото и съвременните материали с идеите на артистите днес. Като започнем от светещи 3D пана по стените, минем през пейзажни фотографии на тавана и стигнем до самия под, който оживява под нозете ни.

Какво представялва 3D пода

Най-краткото обяснение е: поставянето на разпечатано, пълноформатно изображение (изглеждащо триизмерно), което се залива със тънък слой епоксидно саморазливно покритие (Pavafloor 8). Технологията позволява да бъде използвана във всякакъв вид помещения – бани, фоайета, кухни, всекидневни, зали на ресторанти, хотели, спа центрове и т.н. Единственото изискване е повърхността да е равна, но дори и да не е, преди полагането на 3D изображението, тя се заравнява и след това се продължава със същинската работа. Саморазливното и напълно прозрачно подово покритие капсолова изображението, което става на практика вечно – подобно на бръмбарчетата попаднали в искрящата прегръдка на дървесната смола и превърнали се в кехлибарени бижута.

И за да бъде подът наистина едно бижу, може да се използват услугите на интериорни дизайнери и артисти. В този случай технологията не се променя съществено, но цената и крайният резултат са феноменално по-впечатляващи. Художниците на 3D подове собственоръчно изрисуват изображението, като финалният слой отново е епоксидно саморазливно покритие. Ето няколко уникални творби на рисувани подове, които са дело на ярки имена от световната арт сцена използващи саморазливни епоксидни покрития.

Какво изображение може да бъде поставено върху 3D под?

Всяко едно изображение, което може да бъде качествено разпечатано на широкоформатен принтер, може да бъде база за полагането на 3D под с финален слой от прозрачно и твърдо, саморазливно епоксидно покритие. Най-популярни и използвани са снимки на вълни, риби, делфини, коралови рифове, плаж, поляни и цветя, но могат да бъдат създадени и по-специфични и стилни картини в стилистиката на бароковата орнаментика, модернизма, кубизма и най-вече реалистични изображения тип фотография.

Предимства на 3D епоксидните подове

3D подовете, подобно на останалите епоксидни подови настилки, имат няколко предимства, които ги правят предпочитани пред останалите покрития. Първото е, че те са универсални – могат да бъдат използвани в различни пространства с разнородна функционалност – от производствени цехове и винарски изби до 5 звездни хотели и семейни жилища. За да се спести време и средства, епоксидните саморазливни настилки се полагат директно върху старата настилка. Крайният резултат е идеално гладка повърхност (безшевна, без фуги и с ниска порьозност), което прави 3D епоксидният под лесен за почистване. Трайността на саморазливния епоксиден под е впечатляваща (между 5 – 15 години) – той е устойчив на износване и леки удари, поради което се използва в магазини, дискотеки и други обществени сгради. В саморазливните епоксидни подови настилки може да бъде вложено почти всичко – PVC чипс в различни цветове (и/или фосфорисциращ), блестящи метални люспи, натурални елементи (кварц, камъчета, листа, миди) и разбира се цели изображения (принтирани или ръчно рисувани).